Nalewka truskawkowa

4.48 (151 ocen)

  • 4 godz.

Korzystając z sezonu na truskawki oraz spadających cen postanowiłam uzupełnić zapasy nalewki truskawkowej jest naprawdę świetna i pyszna wypróbujcie ten przepis jeden z najlepszych jakie próbowałam :). Każdy kto spróbował poprosił o przepis ;).

  • 4 godz.

Składniki:


  • 2 kg truskawek

    1 kg cukru

    skórka starta z 1 cytryny

    8 goździków

    laska cynamonu

    3 ziarenka kardamonu

    0,5 L spirytusu


Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek , umieszczamy w dużym słoju i zasypujemy cukrem odstawiamy na 1-2 dni mieszając kilka razy dziennie (w upały należy uważać gdyż truskawki mogą fermentować , dlatego gdy tylko puszczą troszkę soków zalewam spirytusem).
  • 2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, nalewkę odstawiamy na ok. 4 tygodnie lub do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nalewkę trzeba co jakiś czas zamieszać, by resztka cukru się rozpuściła. Później nalewkę przelewamy przez gazę lub filtr do kawy :) i zamykamy szczelnie w butelkach. Jeżeli nalewka będzie dla was zbyt mocna możecie ją rozcieńczyć woda źródlaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować