Nalewka truskawkowa

4.5 (182 ocen)

Nalewki są bardzo proste do zrobienia, wręcz same się robią, tylko to czekanie... W tym tygodniu zlałam i przefiltrowałam nalewkę truskawkową, pięknie pachnie, ma śliczny kolor, ale musi jeszcze swoje odstać, eh... :)

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    1/2 kg cukru
    0,5 l wódki (lub pół na pół ze spirytusem, jeśli ktoś woli mocniejszy trunek)
    1 cytryna (opcjonalnie dla zachowania koloru)
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki odszypułkować, umyć osuszyć. Przełożyć do słoja, zalać alkoholem i odstawić w słoneczne miejsce (np. na parapet) na 2 tygodnie.
    Po tym czasie zlać wódkę do butelki, a truskawki zasypać cukrem, ostawić na 1 tydzień, codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił.
  • 2. Po tygodniu zlać syrop z truskawek, wymieszać ze wcześniej zlaną wódką, dodać sok wyciśnięty z cytryny i przefiltrować nalewkę przez np. filtry do kawy.
  • 3. Nalewkę zlać do butelek, odłożyć w ciemne miejsce na 3 miesiące.
    Z podanych proporcji wyszło mi nieco ponad litr trunku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Nalewka truskawkowa

To może cię zainteresować