NALEWKA KARMELOWA

4.5 (183 ocen)

  • 40 min

NAJLEPSZ NA BABSKIE POGADUSZKI

  • 40 min

Składniki:

  • 2 puszki mleka słodzonego skondensowanego
    2 puszki mleka niesłodzonego
    0,5 filiżanki mocnej kawy rozpuszczalnej (z ok. 3 łyżek)
    0,5 litra spirytusu


Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puszki z mlekami gotować 2 godziny (nie dłużej, bo nie mogą być za bardzo gęste). Ostudzić. Przełożyć mleka do miski i dokładnie zmiksować mikserem. Dodać rozpuszczoną kawę i spirytus. Dokładnie wymieszać.

    Dodanie mleka niesłodzonego służy temu, aby nalewka nie była, aż tak

    bardzo gęsta i słodka.
    Mleka niesłodzone powinny nabrać brązowawego koloru, ale będą dalej płynne.
    Kawy i spirytusu można dać odpowiednio mniej lub więcej, to zależy od indywidualnego smaku. Jednak trzeba uważać, bo nalewka musi kilka dni postać, żeby wszystkie składniki się "przegryzły". Z czasem nalewka robi się mocniejsza
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować