Domowe cebularze

  • wyświetlono: 931 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

prawie jak z piekarni tylko zdrowsze bez chemii

  • 60min

Składniki

Ciasto:
60 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
szklanka mleka letniego
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
1/4 szkl.oleju
2 jajka

Farsz:
3 spore cebule
2 łyżki oleju
2 łyżki maku suchego
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe cebularze

  • 1. Zaczynamy od przygotowania farszu.Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut,odcedzamy na sitku,wkładamy do miski,polewamy olejem,posypujemy makiem,solimy do smaku.Gdy wystygnie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Ciasto: Robimy rozczyn z drożdży, cukru,kilku łyżek mleka i łyżki mąki,odstawiamy do wyrośnięcia.Przesiewamy mąkę do miski,dodajemy wyrośnięte drożdże,rozbełtane jajka ,mleko,sól,olej.Wyrabiamy gładkie ciasto,gdyby było za gęste dodajemy troszkę letniego mleka lub wody. Przykrywamy ściereczką,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.pół godziny.Gdy podwoi objętość wykładamy na stolnicę chwilę miesimy.Dzielimy na 10 części,wałkujemy na placuszki,kładziemy je na blachę posmarowaną olejem i pozwalamy im podrosnąć, na środek kładziemy cebulę.Pieczemy ok.15 min w 175-180*C.

Porady

cebularze można posypać starty żółtym serem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebula jajka mąka

Komentarze

Podobne przepisy

cebularze

Dodane przez: wiola

Cebularze

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe

Cebularze :-))

Dodane przez: myszka41

Cebularze :-)

Pierwszy raz jadlam w Chełmie w...

Cebularze

Dodane przez: bietka

Cebularze

Pyszne drożdżówki z cebulą. Idealne...

image-0hj1mjb

Dodane przez: dzidka103

Cebularze

Dla wszystkich wielbicieli cebularzy....

tradycyjne cebularze

Dodane przez: benka

Prawdziwe cebularze

Pyszne tradycyjne cebularze tradycja...

cebularze

Dodane przez: edytakkk

Cebularze

Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE