Inne spojrzenie na włoską kuchnię. Uwielbiam naleśniki i włoskie smaki więc to połączyłem w szybki, prosty i bardzo smaczny sposób.
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 4 PORCJE ( 10 NALEŚNIKÓW )
100 GRAM MĄKI PSZENNEJ
2 DUŻE JAJKA
1 ŁYŻKA CUKRU
SZCZYPTA SOLI
40 GRAM ROZTOPIONEGO MASŁA LUB 5 ŁYŻEK OLIWY
250 ML MLEKA
DODATKI:
2 DUŻE POMIDORY
4 ZĄBKI CZOSNKU
OLIWKI
SER MOZZARELLA
ŚWIEŻA BAZYLI I PIETRUSZKA DO PRZYPRAWIENIA I OZDOBY
PRZYPRAWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
SUSZONA BAZYLIA
3 ŁYŻKI OLIWY
Naleśnikowe pappardelle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE: SKŁADNIKI NA CIASTO WYMIESZAĆ DOKŁADNIE NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI NA OKOŁO 30 MINUT. POMIDORY KROIMY NA OSIEM CZĘŚCI I USUWAMY GNIAZDA NASIENNE. CZOSNEK OBIERAMY I KROIMY DROBNO. OLIWKI KROIMY W PLASTERKI BĄDŹ ZOSTAWIAMY W CAŁOŚCI. WRZUCAMY WSZYSTKO DO MISKI DOPRAWIAMY, POLEWAMY OLIWĄ - MIESZAMY I PODSMAŻAMY OKOŁO 2 MINUT NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI I ZOSTAWIAMY WSZYSTKO NA NIEJ AŻ DO USMAŻENIA NALEŚNIKÓW. ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI. PO USMAŻENIU ZWIJAMY NALEŚNIKI W RULON I KROIMY NA 1 CENTYMETROWE PASKI. UKŁADAMY NA TALERZU I DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYCH. NA KONIEC KRUSZYMY MOZZARELLĘ I DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ PIETRUSZKĄ I BAZYLIĄ.
Komentarze