naleśniki z warzywami i szpinakiem

4.48 (202 ocen)

pyszne, syte naleśniki, można je również później podpiec w piekarniku...............SMACZNEGO!!!!

Składniki:

  • NALEŚNIKI: mleko 3,2% 1,5 szklanki, woda gazowana 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka tortowa 2,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka...........

    WARZYWA: cebula 1 sztuka, marchew 4 małe, por 1 mały, liście szpinaku 1 pęczek, warzywa mrożone 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z warzywami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania konsystencji
  • etap 2. patelnię naleśnikarkę przetrzeć olejem i na dobrze rozgrzanej smażyć złociste, nie za grube naleśniki, odkładać na talerz
  • etap 3. marchew, por rozdrobnić w rozdrabniaczu, w rondlu na oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę i na średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać
  • etap 4. na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować