Naleśniki z pieczarkami

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Pyszne naleśniki i bardzo sycące.

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    500 ml mleka
    300g mąki
    łyżka mąki ziemniaczanej
    2-3 jajka
    świeże liście bazylii
    woda mineralna
    olej do smażenia
    szczypta soli
    masło do podsmażenia


    Farsz:
    500g pieczarek
    3 cebule
    ząbek czosnku
    350g sera zółtego
    oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy mąki ziemniaczanej. Dodajemy do niej mleko, jaja oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy na bok przykryte ścierką. Ciastko nabiera mocy a my mamy czas na przygotowanie farszu. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Obraną cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni dodajemy pieczarki i wyciśnięty przez praskę czosnek, solimy dodajemy odrobinę pieprzu, oregano i dusimy pod przykryciem aż pieczarki będą gotowe. Następnie zdejmujemy przykrycie i na małym ogniu odparowujemy nadmiar wody.
    Wracamy do naleśników. Dodajemy wody mineralnej tak aby ciasto uzyskało pożądaną konsystencję w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Smażymy naleśniki. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz posypujemy startym serem i zawijamy w krokieciki.
    Podsmażamy na rozgrzanym maśle na patelni i gotowe :) SMACZNEGO

Porady

Mąkę ziemniaczaną dodajemy do naleśników aby ciasto było elastyczne i usmażone naleśniki są miękkie i sprężyste :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować