Naleśniki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy mąki ziemniaczanej. Dodajemy do niej mleko, jaja oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy na bok przykryte ścierką. Ciastko nabiera mocy a my mamy czas na przygotowanie farszu. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Obraną cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni dodajemy pieczarki i wyciśnięty przez praskę czosnek, solimy dodajemy odrobinę pieprzu, oregano i dusimy pod przykryciem aż pieczarki będą gotowe. Następnie zdejmujemy przykrycie i na małym ogniu odparowujemy nadmiar wody.
Wracamy do naleśników. Dodajemy wody mineralnej tak aby ciasto uzyskało pożądaną konsystencję w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Smażymy naleśniki. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz posypujemy startym serem i zawijamy w krokieciki.
Podsmażamy na rozgrzanym maśle na patelni i gotowe :) SMACZNEGO
Porady
Mąkę ziemniaczaną dodajemy do naleśników aby ciasto było elastyczne i usmażone naleśniki są miękkie i sprężyste :)
Komentarze