Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Naleśniki to bardzo uniwersalne danie. Można je podawać na wiele sposobów. Ja dziś proponuję je w wersji z kurczakiem i pieczarkami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
    2 jajka
    sól, pieprz, papryka ostra, vegeta
    posiekana natka pietruszki

    Farsz:

    podwójny filet z piersi kurczaka
    ok. 7 dużych pieczarek
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki gęstej śmietany
    sól, pieprz, ostra papryka, vegeta
    starty żółty ser

Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przyrządzamy ciasto naleśnikowe. Ja dodaję do ciasta ok. 2 łyżek oleju i smażę naleśniki na patelni teflonowej już nie dodając oleju. Ważne by ciasto "odpoczęło" ok. 40 minut zanim zacznie się smażyć naleśniki.

    Kurczaka kroimy w większą kostkę, cebulę w piórka a pieczarki w plasterki. Na oleju podsmażamy mięso z cebulą, pieczarkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i vegetą. Na koniec dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany oraz ok. 2 łyżek startego żółtego sera aby utworzył nam się taki sosik oraz natkę.

    Nakładamy farsz na połowę naleśnika i przykrywamy drugą połową. posypujemy startym serem i zapiekamy chwilę w piekarniku aż ser się rozpuści. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować