naleśniki z białą kapustą i sosem czosnkowym

4.5 (147 ocen)

  • 25 min

znakomite połączenie naleśników z słodką surówką z białej kapusty i ostrym smakiem sosu czosnkowego ;) idealne danie na zdrową i smaczną kolację lub obiad :)

  • 25 min

Składniki:

  • naleśniki (na 4 sztuki):
    jajko
    1 szklanka mąki
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    ewentualnie garść zmiksowanej natki pietruszki wtedy nasze naleśniki nabiorą lekko zielonkawego koloru ;)
    (można również wykonać naleśniki według własnego ulubionego przepisu)

    farsz:
    1/2 główki kapusty średniej wielkości
    1/4 szklanki oleju
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki octu winnego lub soku z cytryny (ja osobiście używam soku wtedy kapusta ma delikatniejszy smak)
    1/2 łyżki soli
    natka pietruszki


    sos czosnkowy:
    2-3 łyżki majonezu
    1 łyżka ketchupu
    1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
    odrobina wody (w zależności jak gęsty chcemy uzyskać sos )
    1 łyżka ziół prowansalskich lub przyprawy do pizzy
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z białą kapustą i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, solimy i chwilę ugniatamy rękoma. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do małego garnuszka wsypujemy cukier oraz wlewamy olej i ocet winny lub sok z cytryny. Gotujemy aż cukier się rozpuści. Ciepłym (nie wrzącym) płynem zalewamy kapustę, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i czekamy aż ostygnie.
  • 2. Przygotowujemy cisto naleśnikowe mieszając wszystkie składniki aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i smażymy je z obu stron na lekko złotawy kolor.
  • 3. Składniki sosu czosnkowego mieszamy ze sobą (czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę).
    Na naleśniki nakładamy kapustę, zawijamy i polewamy sosem czosnkowym.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować