znakomite połączenie naleśników z słodką surówką z białej kapusty i ostrym smakiem sosu czosnkowego ;) idealne danie na zdrową i smaczną kolację lub obiad :)
25 min
Składniki:
naleśniki (na 4 sztuki):
jajko
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
ewentualnie garść zmiksowanej natki pietruszki wtedy nasze naleśniki nabiorą lekko zielonkawego koloru ;)
(można również wykonać naleśniki według własnego ulubionego przepisu)
farsz:
1/2 główki kapusty średniej wielkości
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki octu winnego lub soku z cytryny (ja osobiście używam soku wtedy kapusta ma delikatniejszy smak)
1/2 łyżki soli
natka pietruszki
sos czosnkowy:
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
odrobina wody (w zależności jak gęsty chcemy uzyskać sos )
1 łyżka ziół prowansalskich lub przyprawy do pizzy
Naleśniki z białą kapustą i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy, solimy i chwilę ugniatamy rękoma. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do małego garnuszka wsypujemy cukier oraz wlewamy olej i ocet winny lub sok z cytryny. Gotujemy aż cukier się rozpuści. Ciepłym (nie wrzącym) płynem zalewamy kapustę, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i czekamy aż ostygnie.
2.Przygotowujemy cisto naleśnikowe mieszając wszystkie składniki aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i smażymy je z obu stron na lekko złotawy kolor.
3.Składniki sosu czosnkowego mieszamy ze sobą (czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę).
Na naleśniki nakładamy kapustę, zawijamy i polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Komentarze