Naleśniki ze szparagami z sosem czosnkowym

4.5 (142 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Naleśniki w wersji wytrawnej, dla tych którzy nie przepadają za wersją słodką.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    ok 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    sól, pieprz do smaku
    ok 10 szparagów zielonych
    tłuszcz do smażenia

    sos czosnkowy:
    3 łyżki majonezu
    3-4 łyżki śmietany 18%
    1-2 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szparagami z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi ugotować w osolonym wrzątku. Ugotowane obłożyć lodem, w celu zachowania intensywnego zielonego koloru, pokroić na kawałki.
  • 2. Mleko, wodę, jajko, mąkę pszenną dokładnie rozmieszać ze sobą za pomocą rózgi. Doprawić do smaku, na koniec dodać pokrojone szparagi i wymieszać.
  • 3. Sporządzić sos czosnkowy: majonez wymieszać ze śmietaną, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić do smaku.
  • 4. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować