Naleśniki z dodatkiem budyniu śmietankowego, truskawkami i twarożkiem - świetne sprawdzą się jako deser, ale także jako danie obiadowe na letnie dni !
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO:
200 g mąki pszennej
50 g budyniu śmietankowego w proszku
120 ml mleka
120 ml wody gazowanej
1 jajko
2 łyżki bezwonnego oleju lub roztopionego i przestudzonego masła
szczypta soli
NADZIENIE:
250g białego sera
2 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 żółtko (jeśli występuje alergia lub nietolerancja można pominąć)
½ łyżeczki soku z cytryny
Naleśniki śmietankowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto miksujemy.
2.Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 min.
3. Patelnię lekko smarujemy masłem lub olejem. Smażymy naleśniki z obu stron.
4. Twaróg ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jogurt i żółtko. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Miksujemy lub mieszamy (zależnie od tego jakiej konsystencji nadzienia chcemy uzyskać)
5. Tak przygotowanym nadzienie smarujemy usmażone naleśniki (do środka możemy wkroić również świeże truskawki). Składamy w trójkąty lub zwijamy w rulony.
Porady
Naleśniki można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać jogurtem :)
Komentarze