Naleśniki śmietankowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Naleśniki z dodatkiem budyniu śmietankowego, truskawkami i twarożkiem - świetne sprawdzą się jako deser, ale także jako danie obiadowe na letnie dni !

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    200 g mąki pszennej
    50 g budyniu śmietankowego w proszku
    120 ml mleka
    120 ml wody gazowanej
    1 jajko
    2 łyżki bezwonnego oleju lub roztopionego i przestudzonego masła
    szczypta soli

    NADZIENIE:
    250g białego sera
    2 łyżki gęstego jogurtu
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 żółtko (jeśli występuje alergia lub nietolerancja można pominąć)
    ½ łyżeczki soku z cytryny

    DODATKOWO:
    Świeże truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Twarożek

Naleśniki śmietankowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miksujemy.
    2.Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 min.
    3. Patelnię lekko smarujemy masłem lub olejem. Smażymy naleśniki z obu stron.
    4. Twaróg ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jogurt i żółtko. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Miksujemy lub mieszamy (zależnie od tego jakiej konsystencji nadzienia chcemy uzyskać)
    5. Tak przygotowanym nadzienie smarujemy usmażone naleśniki (do środka możemy wkroić również świeże truskawki). Składamy w trójkąty lub zwijamy w rulony.

Porady

Naleśniki można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać jogurtem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń śmietankowy Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować