Naleśniki ryżowe z twarożkiem, truskawkami i arbuzem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Naleśniki ryżowe z dodatkiem twarożku i owoców możemy przygotować nie tylko na śniadanie ale również na deser czy lekki obiad, u mnie często goszczą na stole mając w domu naleśnikożerców

  • 25 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 szklanka mleka ryżowego
    1 szklanka gazowanej wody mineralnej
    Szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
    3 jajka
    1 ½ szklanki mąki tortowej
    Olej kokosowy do smażenia

    Nadzienie:
    35 dag kremowego twarożku
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    16 g cukru z prawdziwą wanilią
    1 szklanka pokrojonych truskawek
    1 szklanka pokrojonego arbuza
    Syrop klonowy do polania lub polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśniki ryżowe z twarożkiem, truskawkami i arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, dodać szczyptę soli, wlać mleko ryżowe oraz wodę gazowaną, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolitą masę.
    Odstawić ciasto na 30 minut, po czym wlewać chochelką porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju kokosowego i smażyć naleśniki. W trakcie już nie ma potrzeby dodawania oleju wiec ja już smażyłam praktycznie bez tłuszczu dzięki temu ciasto jest chrupiące.
  • 2. Nadzienie:
    Twarożek utrzeć ze śmietanką i cukrem, smarować usmażone naleśniki, posypać owocami zawinąć w rulon, polać syropem klonowym lub polewą , udekorować melisą i podawać od razu.

    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować