Naleśniki ryżowe z dodatkiem twarożku i owoców możemy przygotować nie tylko na śniadanie ale również na deser czy lekki obiad, u mnie często goszczą na stole mając w domu naleśnikożerców
25 min
Składniki:
Naleśniki:
1 szklanka mleka ryżowego
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
Szczypta soli
1 łyżeczka cukru
3 jajka
1 ½ szklanki mąki tortowej
Olej kokosowy do smażenia
Nadzienie:
35 dag kremowego twarożku
2 łyżki słodkiej śmietanki
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka pokrojonych truskawek
1 szklanka pokrojonego arbuza
Syrop klonowy do polania lub polewa czekoladowa
Naleśniki ryżowe z twarożkiem, truskawkami i arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, dodać szczyptę soli, wlać mleko ryżowe oraz wodę gazowaną, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolitą masę.
Odstawić ciasto na 30 minut, po czym wlewać chochelką porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju kokosowego i smażyć naleśniki. W trakcie już nie ma potrzeby dodawania oleju wiec ja już smażyłam praktycznie bez tłuszczu dzięki temu ciasto jest chrupiące.
2.Nadzienie:
Twarożek utrzeć ze śmietanką i cukrem, smarować usmażone naleśniki, posypać owocami zawinąć w rulon, polać syropem klonowym lub polewą , udekorować melisą i podawać od razu.
Komentarze