Naleśniki to ulubione danie każdego z nas, w ich przygotowaniu nie ma nic trudnego, liczy się pomysł na farsz lub nadzienie i za każdym razem mamy ich inny smak.Te są cudowne w smaku i pachną …latem!
Naleśniki z twarożkiem, truskawkami i miętą pod waniliowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Składniki na ciasto zmiksuj dokładnie na jednolitą masę, odstaw na 20 minut aby odpoczęło. Usmaż na niewielkiej ilości oleju cienkie naleśniki.
2.Nadzienie:
Twarożek rozetrzyj ze śmietanką oraz cukrem i ziarenkami wydrążonej wanilii dodaj pokrojone na małe kawałki truskawki, oraz posiekane listki mięty, wsyp budyń, tartą czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Nadzieniem smaruj naleśniki zawiń jego boki do środka a potem zwiń w rulon.
Ułóż w wysmarowanej masłem formie ceramicznej.
3.Sos:
Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem i jajkami, dodaj nasionka wydrążonej wanilii, wymieszaj,
gotowym sosem polej naleśniki.
Wierzch przykryj folią aluminiową.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180*c przez około 50 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia usuń folię i przyrumień naleśniki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarze