Najpiękniejsze muszle mają niewątpliwie przegrzebki, z zewnątrz promieniście użebrowane, a wewnątrz porcelanowo białe.
4.5 (150 ocen)
Porady
Najpiękniejsze muszle mają niewątpliwie przegrzebki, z zewnątrz promieniście użebrowane, a wewnątrz porcelanowo białe. Zachwycają nie tylko wyglądem, ich kruche, białe mięso oraz pomarańczowo czerwone corail ( ikra, jaja) to prawdziwy przysmak. Muszla pielgrzymia czyli muszla św. Jakuba, to symbol pielgrzymujących do grobu Jakuba Apostoła w Santiago de Compostela. Stąd nazwa, bo pielgrzymi jako pamiątki zbierali muszle charakterystyczne dla tego wybrzeża Atlantyku. O szlaku pielgrzymek ciekawie pisze w swoich powieściach Paulo Coelho ( Zahir, Pielgrzym) Eleganckie przegrzebki smakują szczególnie delikatnie, ale należy je gotować, smażyć czy też grillować bardzo krótko. Wszystkie przyprawy należy stosować z wyczuciem i umiarem, aby nie zdominowały smaku przegrzebków. Przygotowanie dań z przegrzebków jest proste, łatwe i przyjemne.
Komentarze