Ciasto Jakuba

4.94 (210 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepis znalazłam w Waszej gazetce i od razu wpadło mi w oko. Dokonałam kilku modyfikacji w kremie i w cieście półkruchym. Jest niebiańskie:)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:


    4 szklanki mąki pszennej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g cukru pudru
    1 szklanka śmietany 18%
    kostka margaryny
    6 żółtek
    opcjonalnie olejek waniliowy

    Beza wiśniowa:

    6 białek
    6 łyżek cukru
    3 kisiele wiśniowe( ja dałam z cukrem)
    szczypta soli
    ok 35 dag wydrylowanych i odsączonych wiśni z kompotu

    Krem:

    3 żółtka
    9 łyżeczek cukru
    cukier waniliowy
    czubata łyżeczka mąki pszennej
    czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1,5 szklanki mleka
    kostka margaryny

Wystaw ocenę:

4.94 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto jakuba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto surowe 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Dodajemy margarynę posiekaną w kawałki i rozdrabiamy ją w mące. Następnie robimy dołek i wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i formujemy w kulę. Chłodzimy ok godzinę w lodówce.
    Po godzinie ciasto formujemy w gruby walec i dzielimy na 6 równych części. Dwie z nich rozwałkowujemy cienko do wymiarów małej blachy do ciasta. Wstawiamy do lodówki.

  • beza wiśniowa 2. Beza wiśniowa:
    Białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier.Dokładnie miksujemy, po czym wsypujemy kisiele i miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.
  • 3. Krem:
    Żółtka, cukry, mąki i pół szklanki mleka zmiksować na gładko. Pozostałe mleko zagotować i zalać masą budyniową. Wystudzić.
    Margarynę utrzeć na puch. Partiami dodawać wystudzony budyń i miksować do uzyskania puszystego kremu.
  • ciasto surowe,beza, wiśnie 4. WYKONANIE:

    Z lodówki wyjmujemy dwa blaty ciasta. Jeden smarujemy 1/3 masy bezowej, na to wykładamy 1/3 wiśni i przykrywamy drugim blatem ciasta.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Studzimy.
    Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami.

  • Ciasto posypane cukrem pudrem 5. Wystudzone blaty przekładamy kremem. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto wymaga poświęcenia mu trochę czasu, ale warto wypróbować bo jest przepyszne. Wiśnie wspaniale "grają" z kremem, a beza jest lekka i nieco chrupka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować