Mus czekoladowy w 15 minut

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealny deser na okazję jak i bez okazji, a co najważniejsze jego wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g czekolady białej
    100 g czekolady gorzkiej
    200 g mini pianek marshmalow
    2 łyżki masła
    400 g słodkiej śmietanki 42%
    opcjonalnie 2-3 łyżki białego rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Pianka Musy

Mus czekoladowy w 15 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego rondelka wkładamy łyżkę masła, połowę pianek i pokruszoną białą czekoladę. Dolewamy 2-3 łyżki gorącej wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada i pianki się roztopią i stworzą jednolita masę. Jeśli chcemy masę możemy zabarwić na dowolny kolor dodając odrobinę barwnika spożywczego.

    Do drugiego rondelka wkładamy łyżkę masła, pozostałe pianki i pokruszoną gorzką czekoladę. Dolewamy 2-3 łyżki gorącej wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada i pianki się roztopią i stworzą jednolitą masę.

    W misce ubijamy śmietankę z alkoholem. Połowę śmietanki łączymy z masą z białej czekolady, a drugą z masą z gorzkiej czekolady. Obie części dokładnie mieszamy.

    Mus przekładamy warstwami do pucharków. Na wierzchu każdego robimy kleks z jasnej/ciemnej masy i za pomocą wykałaczki robimy esy floresy. Mus odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na 30 minut. Przed podaniem możemy dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pianki marshmallow

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować