Murzynek z dżemem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dodać cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę. Wszystko rozpuścić, cały czas mieszając. Całość doprowadzić do konsystencji płynnej. Odlać 3/4 szkl na polewę. Resztę ostudzić.
Ostudzoną masę przelać do miski, dodać żółtka ( po 1 żółtku ) i ubijać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz dżem, który zwilży i rozcieńczy ciasto. Całość wymieszać mikserem na delikatnych obrotach, tak żeby nie było grudek.
Białka ubić z dodatkiem soli. Delikatnie wymieszać je z wcześniejszą masą.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min.
Ostudzone ciasto polać polewą
Komentarze