Murzynek z dżemem jabłkowym

4.45 (183 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis dostałam od mamy. Moim dodatkiem jest dżem jabłkowy. Od teraz to ulubione ciasto mojego taty.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 margaryna
    1 cukier waniliowy
    1,5 szklanki cukru
    5 jaj
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    4 łyżki wody
    1 mały słoik dżemu jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Murzynek z dżemem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dodać cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę. Wszystko rozpuścić, cały czas mieszając. Całość doprowadzić do konsystencji płynnej. Odlać 3/4 szkl na polewę. Resztę ostudzić.
    Ostudzoną masę przelać do miski, dodać żółtka ( po 1 żółtku ) i ubijać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz dżem, który zwilży i rozcieńczy ciasto. Całość wymieszać mikserem na delikatnych obrotach, tak żeby nie było grudek.
    Białka ubić z dodatkiem soli. Delikatnie wymieszać je z wcześniejszą masą.
    Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min.
    Ostudzone ciasto polać polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować