Murzynek z czekoladą i granatami

5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Murzynek to jedno z ciast dzieciństwa, które często piekła Babcia Helenka. Tradycyjny babciny przepis wzbogaciłam o polewę z czekolady oraz w granaty i powstało bardzo elegancie i smaczne ciasto.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
    2 jajka
    150 g miękkiej margaryny
    3 szklanki mąki pszennej
    1 i 3/4 szklanki mleka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    200 g czekolady mlecznej
    ziarenka z 1 owocu granatu
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek z czekoladą i granatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier ucieramy z jajkami na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej margaryną i pieczemy przez około 45-50 minut, w temperaturze około 190 stopni C, do tzw. suchego patyczka.
  • 2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną i smarujemy nią wierzch i boki przestudzonego ciasta. Na wierzchu ciasta - zanim czekolada zastygnie - układamy ziarenka granatu. Ja ułożyłam z nich szeroki pas przez środek, ale równie dobrze można posypać nimi całą powierzchnię ciasta.

Porady

Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 28x16 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować