Muffinki, które są mocno granatowe: mają w sobie świeżo wyciśnięty sok i ziarenka z granatów. Wierzch muffinek udekorowany jest ziarenkami z granatu zatopionymi w białej czekoladzie.
25 min
Składniki:
100 g margaryny
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z granatów
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
ok. 100 g ziarenek granatu + ziarenka do dekoracji
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g białej czekolady
Muffinki z granatami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuszczamy i mieszamy z sokiem z granatów, mlekiem i jajkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy zawartość obydwu misek, dodajemy 50 g ziarenek z granatu i całość mieszamy. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek na muffinki do około 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopnic C. przez około 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, smarujemy nią wierzch muffinek i zanim czekolada zastygnie, układamy na niej ziarenka granatu.
Komentarze