Murzynek marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 C. Natłuścić masłem i oprószyć mąką prostokątną formę o wymiarach 33x23 cm (ja robiłam w okrągłej tortownicy). Zmieszać w misce mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe, orzechy, cynamon, imbir i sól. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. W innej dużej misce ubić jajka z cukrem i olejem na kremową masę. Zmniejszyć prędkość miksera i stopniowo dodawać składniki suche, na zmianę z czekoladą i marchwią. Przełożyć ciasto do formy i piec 40-50 minut.
Ostudzić ciasto i w tym czasie przygotować polewę.
2.Masło rozpuścić na małym ogniu. Dodać wodę i cukier. Poczekać aż składniki się połączą. Na końcu dodać kakao. Gotować na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, aż polewa będzie miała lekko gęstą konsystencję.
Polać ciasto.
Komentarze