Murzynek marchewkowy

4.47 (187 ocen)

  • 30 min

Przepyszne urozmaicenie zwykłego murzynka.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 1/2 (225 g) szklanki mąki
    1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
    1/2 szklanki (90 g) rodzynków (ja nie dałam)
    1/3 szklanki (45 g) wiórków kokosowych
    1/3 szklanki (50 g) naturalnego kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
    szczypta soli
    3 duże jajka
    3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru
    1/2 szklanki (125 g) oleju roślinnego
    3 szklanki (300 g) startej marchwi

    Polewa:
    100 g masła
    3 łyżki kakao
    4-5 łyżek cukru
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Murzynek marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Natłuścić masłem i oprószyć mąką prostokątną formę o wymiarach 33x23 cm (ja robiłam w okrągłej tortownicy). Zmieszać w misce mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe, orzechy, cynamon, imbir i sól. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. W innej dużej misce ubić jajka z cukrem i olejem na kremową masę. Zmniejszyć prędkość miksera i stopniowo dodawać składniki suche, na zmianę z czekoladą i marchwią. Przełożyć ciasto do formy i piec 40-50 minut.

    Ostudzić ciasto i w tym czasie przygotować polewę.
  • 2. Masło rozpuścić na małym ogniu. Dodać wodę i cukier. Poczekać aż składniki się połączą. Na końcu dodać kakao. Gotować na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, aż polewa będzie miała lekko gęstą konsystencję.
    Polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować