Murzynek

4.5 (172 ocen)

  • 30 min

Murzynek - trochę inny niż wszystkie z delikatną, lśniącą polewą.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    1 margaryna
    0,5 szklanki mleka
    4 jaja
    2 łyżki oleju
    1 łyżka proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    zapach rumowy
    szczypta soli

    Polewa:
    2 łyżki kakao
    5 łyżek cukru
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, mleko, cukier oraz kakao zagotuj i ostudź.
  • 2. Przelej całość do miski, dodaj żółtka i wymieszaj składniki mikserem.
  • 3. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zapach i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  • 4. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę i dodaj ją do ciasta, mieszając delikatnie łopatką (nie mikserem).
  • 5. Wylej ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm.
  • 6. Piecz 60 minut w temp. 180 stopni C.
  • 7. Polewa:
    Wszystkie składniki polewy zagotuj w małym rondelku, mieszając - aby nie powstały grudki.
    Upieczone i ostudzone ciasto polej ciepłą, (ale nie gorącą) polewą.

Porady

Przepis na polewę jest idealny także do innych wypieków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować