Murzynek błyskawiczny

4.5 (165 ocen)

  • 20 min

Jest łatwy i szybki do zrobienia. A przy tym przepyszny!

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. kwaśnego mleka lub kefiru naturalnego
    0,5 szkl. oleju
    2 łyżki dowolnego dżemu
    1 szkl. cukru
    2 łyżki kakao
    3 szkl. mąki
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Masa z kaszy mannej:
    1 margaryna
    1 żółtko
    1 szkl, cukru pudru
    olejek arakowy
    0,5 l mleka
    5 łyżek kaszy mannej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek błyskawiczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
    2. Następnie dać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blaszki do pieczenia (25x30 cm).
    3. Piec 40 minut w średnio gorącym piekarniku.

    Masa:
    1. Margarynę, żółtko, cukier puder oraz olejek - utrzeć na gładką masę.
    2. Mleko i kaszę manną zagotować.
    3. Przestudzoną kaszę manną połączyć z utartą masą. Zmiksować.

    Ciasto przekrajamy na pół i smarujemy masą. Odstawiamy do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować