MURZYNEK BANANOWY

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ten przepis jest zmodyfikowany przeze mnie wg smaków moich dzieci z zupełnie innego przepisu powstał nowy-pyszniejszy-delikatniejszy.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto: 25 dag masła, 1 szkl cukru(można zwiększyć)ale wystarczy, cukier wanilinowy, 7 łyzek wody, 3 łyzki kakao, 4 jajka, 2 szkl mąki, 2 łyzeczki proszku do pieczenia.
    KREM: 3 banany, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 l śmietany 30%, 2 opakowania fixu do śmietany( można zastąpić żelatyna),
    Polewa:1/2 margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao-rozpuścić, jak przestygnie dodać: 1 łyżkę żelatyny oraz 3 łyżki śmietany 18%. Dobrze wymieszać.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić tłuszcz, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę, kakao,odstawić do wystygnięcia. Do letniej masy dodać żółtka, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki wymieszać. Gotowe ciasto wylać na blaszkę natłuszczoną oraz posypaną bułką tartą. Piec w temp. 150 stop. ok 40 min.
    Upieczone ciasto przestudzić i przekroić wzdłuż na dwie części.
    Banany obrać i pokroić w kostkę grubą, polać sokiem z cytryny.
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, mixem(lub żelatyną),na koniec dodać pokrojone banany.Wymieszać z kremem. Przełożyć ciasto kremem z bananami, polać polewą. Ja nie zawsze polewam polewą. Smaruję wierzch mniejszą ilością kremu i dekoruję bananami, można posypać startą czekoladą. Pycha!

Porady

Moja rada: mix do śmietany zastąpić żelatyna rozpuszczoną w małej ilości wrzącej wody. Do ciasta natomiast dodaję czasami mniej kakao, wówczas jest bledszy i mniej gorzki:-)Według smaku;-))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować