Kacapołki z serem i pieprzem.

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kacapołki robiła moja babcia i mama a teraz robię ja i jest to ulubiona potrawa mojego męża;-)Zresztą ja też uwielbiam, została wzbogacona o środek ponieważ babcia męża dodawała do środka twaróg z pieprzem;-)

  • 50 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków, 25 dag sera białego, trochę pieprzu, słonina lub boczek na skwarki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacapołki z serem i pieprzem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 kg ziemniaków ugotować i zmielić, drugi kilogram zetrzeć jak na placki i odcisnąć. Z powstałej wody zostawić skrobię. Przyda się;-) Zmieszać dwie masy, dodać skrobię i ja dodaję ok 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej, ponieważ to zależy od gatunku ziemniaka i masa może być za wolna.
    Formujemy kule, do środka wkładamy łyżeczkę sera wymieszanego z pieprzem. Rolujemy zamykając.Układamy na posypanej stolnicy.
    Kacapołki wrzucamy na wrzącą wodę posoloną 1 łyżką soli.
    Delikatnie mieszamy podczas gotowania, wyjmujemy, kiedy wypłyną na wierzch, najlepiej cedzakiem.
    Na patelni rozpuszczamy pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek wg gustu.
    Polewamy nią kacapołki(można użyć masła).
    Smacznego!

Porady

Żeby danie się udało trzeba po prostu wyczuć rodzaj ziemniaczka, różne są gatunki, niekiedy nie trzeba dodawać wiele mąki, a nieraz niestety masa jest klejąca. Lepiąc kacapołki należy zwilżać dłonie wtedy fajnie się formuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować