MURZYNEK BANANOWY

4.5 (149 ocen)

dla wielbicieli bananów i ciasto kakaowych

Składniki:


  • CIASTO: forma 24x28 cm
    1/2 margaryny
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    1/2 l śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fixy
    10 dag wiórek kokosowych

    Dodatkowo:
    4-5 bananów
    sok z cytryny
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Murzynek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę, kakao- wymieszać. Do ciepłej masy dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Ubić białka, delikatnie wymieszać z masą. Ciasto wylać do formy. Piec ok. 30 min. w temp. 175 stopni.

    KREM:
    Banany skropić sokiem z cytryny. Śmietanę ubić z cukrem, dodać śmietan - fixy, wiórki.

    Wyłożyć połowę masy na wystudzone ciasto, ułożyć banany, przykryć resztą kremu, polać polewą. Schłodzić w lodówce.

Porady

ciasto przed nałożeniem kremu można lekko nasączyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować