Muffiny dyniowe bez mąki.

4.5 (187 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffiny bez mąki. Zdrowe i pyszne. Mięciutkie i wilgotne w środku.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - płatki owsiane: 1.75 szklanki
    - dynia wypestkowana: 1 szklanka
    - jogurt naturalny, kremowy: 0.5 szklanki
    - otręby pszenne: 1 szklanka
    - sok jabłkowy: 0.33 szklanki
    - Jajko: 2 sztuki
    - odżywka proteinowa waniliowa: 0.25 szklanki
    - cukier trzcinowy nierafinowany: 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.75 łyżeczki
    - cynamon lub przyprawa do piernika: 1 łyżeczka
    DODATKI:
    - śliwka: 5 sztuk
    - len mielony: 4 łyżki
    - płatki owsiane: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny dyniowe bez mąki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypestkowaną i obraną ze skóry dynię kroimy w kostkę. Płatki owsiane mielimy w blenderze. Następnie dodajemy dynię, jajka, wlewamy sok jabłkowy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy odżywkę i miksujemy, po czym przelewamy całość do miski.
  • 2. Dodajemy resztę składników: otręby, jogurt naturalny, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki śliwki, len mielony i płatki owsiane. Mieszamy.
  • 3. Blachę do muffinów wykładamy papilotkami (lub pieczemy w silikonowych foremkach), wypełniamy je do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy je, gdy góra będzie ładnie zarumieniona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować