Muffinki z wiśniami i małymi biszkoptami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Do muffinek dodałam jogurt wiśniowy, bo akurat taki był w lodówce i dzięki niemu muffinki mają ciekawa barwę. Do ciasta dodałam pół na pół cukier i erytrol. Moje dziewczynki nie przepadają za chłodnym posmakiem erytrolu, a dzięki tej sztuczce podaję im mniej cukru;). Zapraszam na przepis.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki

    250 ml jogurtu wiśniowego

    3 łyżki erytrolu

    3 łyżki cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 jajka

    120 g masła

    200 g wiśni ( waga bez pestek)+1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    Garść małych biszkopcików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki z owocami

Muffinki z wiśniami i małymi biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby nabrało temperatury pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić.

    Do miski wlać jogurt, dodać jajka i wymieszać trzepaczką. Cienkim strumieniem dodawać masło i stale mieszać. Następnie dodać oba rodzaje cukru i dokładnie wymieszać.
  • 2. Do osobnej miseczki wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Przesiać do mokrych składników i szybko wymieszać.

    Do wiśni dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Następnie dodać je do ciasta wraz z biszkopcikami i ostrożnie wymieszać.
  • 3. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub zmielonym erytrolem.

    Z podanych składników wyszły mi wyszło mi 15 babeczek.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować