muffinki na białkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

smaczne mięciutkie muffinki z kremem budyniowym. Jeśli nie macie co zrobić z białkami to bardzo polecam. Z przepisu wychodzi około 18 muffinek

Składniki:

  • 5 białek
    1,5 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl +1 łyżka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 ml oleju (można dać też roztopione masło)
    100 ml mleka
    sok z połowy cytryny

    krem budyniowy:
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki pszennej
    3/4 kostki masła
    2 szkl mleka
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Muffinki na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie ubijając na niskich obrotach dodajemy mleko i olej, oraz sok z cytryny.
  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodajemy do białek i delikatnie mieszamy.
  • 3. papilotki włozone na blachę od muffinek napełniamy ciastem. Pieczemy ok 20-25 minut w 170st
  • 4. krem: do garnka wlewamy 1,5 szkl mleka. Zagotowujemy. Proszek budyniowy, makę oraz cukier mieszamy z pozostałym mlekiem. Gotujemy budyń i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy zimny budyń.

    Napełniamy rękaw cukierniczy kremem i dekorujemy mufffinki

Porady

ja dodałam do ciasta na muffinki posiekaną czekoladę, można też dodać owoce. Budyń można ugotować dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować