Muffinki czekoladowe z płatkami migdałowymi

5 (185 ocen)

Mocno czekoladowe babeczki z płatkami migdałowymi.. Pycha.. Uwielbiam piec muffinki, bo błyskawicznie się je robi, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    2 jajka
    50 ml oleju
    1 szklanka mleka +2 łyżki
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    50 g płatków migdałowych




Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki czekoladowe z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wllej ciasto do foremek na muffinki 1. W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i wymieszać, do połączenia się składników. Jedną czekoladę pokruszyć i wymieszać z ciastem.
  • 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ustawić silikonowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto ( na ok.2/3 wys.) i piec 20 minut w temp.180 st.
  • 3. Drugą czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać każdą wystudzoną babeczkę. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.


Porady

czekolady mleczne można zastąpić gorzkimi, dodając do ciasta 2 łyżki cukru a do polewy łyżkę cukru pudru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować