Mrożona kawa Mojito

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kocham lato! Za gorące promienie słońca i spacery nad oceanem. Za długie dni i ciepłe noce, Za wschody i zachody słońca, na które mogę patrzeć bez końca. I mój mały ogród, pachnący latem, w którym przesiaduję godzinami rozkoszując się urokami tej pięknej pory roku. Wszystko, czego wtedy potrzebuję, aby poczuć się dobrze i rześko to filiżanka dobrej kawy. Kawa Mojito to moje letnie odkrycie roku, a w zasadzie nasze! Wszystko zaczęło się od jednego popołudnia, kiedy z moją przyjaciółką, podbijałyśmy Ostrowiecki rynek na festiwalu food trucków. Fantastyczna zabawa, genialne jedzenie w jakże doborowym towarzystwie. Do pełni szczęścia brakowało nam tylko kawy. W Ostrowieckim Browarze Kultury znalazłyśmy ten kawałek szczęścia i to w jakim wydaniu! Kawa była dla nas zaskoczeniem. Kto by pomyślał, że z dwóch składników (nie wliczając cukru) może powstać kawa z efektem WOW. Dla miłośników kawy to wspaniały, kofeinowy zastrzyk energii z efektem orzeźwienia!

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki

    2 podwójne kawy espresso
    400 ml Mojito Tonic*
    1½ łyżki cukru **

    Dodatkowo

    dwa plasterki limonki
    listki mięty
    kostki lodu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kawa mrożona

Mrożona kawa mojito - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania kawy Moito potrzebujemy wysokich szklanek, w których kawa będzie się ładnie prezentowała i dobrze widoczne będą dwie warstwy, które tworzą się podczas odpowiedniego nalewania.
    Przygotowujemy dwie, podwójne porcje kawy espresso. Dodajemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i przelewamy do małego dzbanuszka, co ułatwi nam potem kontrolę nad nalewaniem. Kawę odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Do szklanek wsypujemy kostki lodu do 1/3 wysokości szklanek. Uzupełniamy schłodzonym tonikiem tak, aby tonik był nie co poniżej kostek lodu. Następnie bardzo powoli, z niewielkiej wysokości wlewamy espresso, bezpośrednio na kostki lodu (nie na tonik). W ten sposób kawa nie zmiesza się całkowicie z tonikiem i będą widoczne dwie warstwy. Tak przygotowaną kawę dekorujemy plasterkami limonki i miętą. Prawda, że proste?

    Odnośniki

    * użyłam Tonic Kindley Virgin Mojito
    ** można pominąć cukier lub użyć dowolnego słodziku

Porady

-proporcje składników należy dostosować do pojemności szklanek -jeśli preferujecie mocniejszą kawę, można przygotować ją z podwójnego espresso

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa mielona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Bez gotowania Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować