MOZAJKA

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

Połączenie słodyczy z odrobiną kwaśnego soku pomarańczowego:))

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    - 6 JAJEK
    - SZKLANKA CUKRU
    - SZKLANKA MĄKI
    - SZCZYPTA SOLI
    - 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    - 2 BUDYNIE CZEKOLADOWE
    MASA
    - 3 BUDYNIE ŚMIETANKOWE LUB WANILIOWE
    - 1 LITR SOKU POMARAŃCZOWEGO
    - 5 JABŁEK
    NA WIERZCH
    - ½ LITRA ŚMIETANY KREMÓWKI
    - 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
    - CZEKOLADA DO POSYPANIA
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mozajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy wsypujemy budynie czekoladowe oraz powoli mąkę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 C około 25-30 minut. Upieczony biszkopt przekrawamy na pół.
    2. Przygotowujemy masę: Budynie gotujemy na soku pomarańczowym. Jabłka kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do gorącego budyniu. Dokładnie mieszamy. Przekładamy biszkopt.
    3. Ubijamy śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru i wykładamy na wystudzone ciasto, posypujemy starta czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować