Mleczne ciasto ze śliwkami i kruszonką

3.63 (8 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepyszne ciasto z dodatkiem mleka w proszku. Dodatek śliwek i kruszonki podkreśla mleczny smak ciasta. Ciasto jest odpowiednio słodkie i wilgotne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
    3 jajka,
    200 g rozpuszczonego masła,
    1 szklanka cukru,
    400g jogurtu naturalnego,
    4 łyżki mleka w proszku,
    2 łyżki kakao.
    Kruszonka:

    100 g masła,
    100 g mąki,
    150 g cukru.
Wystaw ocenę:

3.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami

Mleczne ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia lub sodę, cukier, mleko w proszku. Następnie dodajemy jajka ,rozpuszczone masło, jogurt naturalny i całość mieszamy łyżką lub widelcem do połączenia się składników. Najlepiej jest użyć do wymieszania łyżki rózgowej.

    Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

    Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto ciemne, na wierzch jasne.

    Śliwki kroimy na dwie części, wyjmujemy pestki. Połówki śliwek układamy na jasnym cieście.

    Składniki kruszonki łączymy ze sobą tworząc rozkruszone ciasto.

    Przygotowaną kruszonkę układamy na śliwkach.

    Ciasto pieczemy 1 godzinę 190 stopniach do suchego patyczka.

    Upieczone możemy posypać cukrem pudrem.

Porady

Śliwki możemy zastąpić innymi owocami np: brzoskwiniami lub jabłkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować