Mix warzywny w zalewie

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo praktyczne zakąski dla gości gotowe w jednym słoiku. Otwieram słoik i kładem na półmisek a goście się zajadają :)

  • 35 min

Składniki:

  • Warzywa według naszych upodobań np: ogórek, cukinia, papryka różne kolory, fasolka szparagowa, różyczki kalafiora.

    do słoika przyprawy:
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    1 ząbek czosnku
    szczypta gorczycy
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    kawałeczek chrzanu

    zalewa:
    2 i 1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki octu
    1 dkg soli
    10 dkg cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mix warzywny w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć pokroić według upodobań ( kostka /paski ) bądź tez w całości niektóre warzywka. Wkładamy do słoika litrowego z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, gorczycom, chrzanem ząbkiem czosnku i 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
    Słoik wypełniamy przygotowanymi warzywami. Zalewamy zalewą wcześniej zagotowaną.
    zalewa: zagotować wodę z cukrem i solą do gotującej się wody wlać ocet.
    Gorącą zalewę wlać do słoika zakręcamy i pasteryzujemy ok 15min.

Porady

Zalewa super nadaje się do papryki, pieczarek .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować