200g makaronu spaghetti
kulka mozzarelli odsączona z zalewy i pokrojona na plasterki
2 jaja
2-3 łyżki mleka
mała cukinia pokrojona w plasterki
kawałeczek żółtej papryki pokrojonej w paski
kilka pomidorków koktailowych (ok 10)
kilka oliwek czarnych
pół niewielkiej cebuli czerwonej posiekanej na piórka
sól
pieprz
czosnek2-3 ząbki posiekane
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki wody
łyżeczka oregano
Minitorciki makaronowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie skracając czas gotowania podany na opakowaniu o połowę. Po ugotowaniu odcedzić dokładnie i przełożyć do miski.
2.2 jajka rozmieszać z 2 łyżkami mleka. Posolić całość i popieprzyć, po czym dodać do makaronu. Wszystko dokładnie wymieszać
3.Małe ranty cukiernicze o średnicy ok 10 cm wysmarować masłem, położyć na brytfannie. Do środka każdej włożyć ciasno makaron. Jeśli w misce zostanie mieszanka jajka z mlekiem przelać ją do foremek z makaronem
4.Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą by był troszkę rzadszy. Dodać do niego oregano i czosnek posiekany drobniutko. Mieszankę pomidorową wylać do foremek z makaronem.
5.Na wierzch układać po plasterku mozzarelli, przykryć ja krążkiami cukinii. Na nią położyć piórka cebuli, paseczki papryki żółtej, połówki pomidorków i oliwek. Wszystko według uznania.
6.Wszystkie foremki wsadzić do piekarnika do 180 stopni na ok 30-40 minut. Podawać z listaki bazylii.
7.Zamiast kilku małych foremek można użyć 1 tortownicy. Rónież dobrze smakuje :)
Porady
Zamiast rantów cukierniczych można użyć kokilek. Z tej ilości makaronu wychodzi ok 6 niewysokich foremek o śr ok 10 cm
Komentarze