Proponujemy tarty, z nadzieniem pietruszkowym z dodatkiem kurczaka. Jest to szybki i sprawdzony przepis. Duża ilość pietruszki, nadaje tej potrawie, wyjątkowy smak i oczywiście kolor.
Mini tarty pietruszkowe z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z masłem wymieszać i zagnieść, w razie potrzeby dodać zimną wodę. Jeżeli robimy to w mikserze to mieszamy nożami aż powstaną malutkie grudki a następnie ciasto połączy się w całość. Nie możemy ugniatać za długo, ponieważ pod wpływem ciepła rąk ciasto zacznie się kleić.
2.Nożem dzielimy ciasto na równe części. Rozwałkowujemy placki, o grubości około 1 cm, a wielkości takiej aby zmieściły nam się w foremkach do muffinek. Wkładamy na 20 minut do lodówki.
3.Do blendera wkładamy twaróg, pietruszkę, musztardę i dolewamy trochę śmietany lub mleka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku. Miksujemy aby reszta składników się połączyła.
4.Nagrzewamy piekarnik do 180º.
5.Umytą i osuszoną pierś, kroimy na małe podłużne kawałki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy piersi i smażymy aż mięso zrobi się białe.
6.Wyjmujemy ciasto z lodówki, do każdej tary wkładamy piersi i zalewamy zmikowanym twarogiem z pietruszką.
7.Do nagrzanego piekarnika wkładamy gotowe tarty i pieczemy 30 minut, aż ciasto i wierzch się przyrumienią.
Komentarze