Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je podać z ketchupem, majonezem lub bez dodatków.
30 min
Składniki:
Składniki na 12 tartaletek o średnicy 12cm
Ciasto:
350g mąki
150g margaryny
1 jajko
2 - 4 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Farsz:
1 kulka mozzarelli
300g obranych pieczarek
1/2małej czerwonej papryki
½ czerwonej cebuli
Kawałek pora
50g sera żółtego
½ szklanki śmietanki 30%
¼ szklanki mleka
Papryka słodka w proszku
Sól, pieprz
Mini tarty pieczarkowo - warzywne z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Przesianą mąkę z proszkiem posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek, uprzednio posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Poukładać kostki mozzarelli, nałożyć po 2 łyżki farszu i całość zalać mieszanką mleczno – serową.
2.Farsz: Mozzarellę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w talarki i przesmażyć na łyżce oleju do odparowania wody. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki. Zimne pieczarki i pokrojone warzywa wymieszać razem. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach i wymieszać z mlekiem i śmietaną, roztwór doprawić solą, pieprzem oraz papryką.
Komentarze