Koreczki mini-hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, masło, sól oraz połowę rozkłóconego jajka. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ponownie zagniatamy i odrywamy po kawałeczku, formując kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na 15 min, aby podrosły. Po tym czasie smarujemy rozkłóconą resztą jajka z odrobina mleka i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 12-15 min w 200st. Studzimy i przekrawamy na pół.
2.W międzyczasie gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy mięso: Mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Zwilżonymi dłoniami formujemy malutkie kotleciki, spłaszczając je i obtaczając je w odrobinie mąki. Smażymy na rumiano na oleju z obu stron.
3.Na dolną część bułeczki wyciskamy odrobinę keczupu, układamy kawałek pekińskiej, następnie kotlecik, plasterek pomidorka lub ogórka, kawałek sera żółtego, wyciskamy odrobinę ostrej musztardy i na wierzch reszta bułeczki. Nabijamy na wykałaczkę i układamy na półmisku.
Komentarze