Mini babeczki Wielkanocne na białkach

4.5 (150 ocen)

  • 50 min

Są miękkie , puszyste i bardzo wilgotne . Zrobiłam je w wersji mini , która świetnie sprawdziła się jako pieczywo do koszyczka wielkanocnego.

  • 50 min

Składniki:

  • ( na 20 mini babeczek )

    4 białka jaj

    150 g cukru

    290 g mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    125 ml oleju

    125 ml mleka



    Dodatkowo :

    Polewa karmelowa

    Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Mini babeczki wielkanocne na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Do ubitej piany dodajemy stopniowo mleko, olej i przesianą mąkę. Całość delikatnie łączymy . Małe foremki do babeczek smarujemy masłem . Do każdej wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 35 minut .

    Po upieczeniu babeczki obracamy do góry nogami i dekorujemy polewą karmelową lub czekoladową . Jeżeli chcecie aby w waszych babeczkach był komin , należy za pomocą narzędzia do drylowania jabłek lub małego nożyka wyciąć otwory .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować