Kotlety mięsne z kapustą a'la gołąbki

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klasyczne gołąbki wymagają uciążliwego gotowania liści kapusty i zawijania, te natomiast są dużo prostsze w przygotowaniu bo mieszamy tylko wszystkie składniki, bez gotowania kapusty i ryżu. Z przepisu mojej mamy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 500 g kapusty
    • 700 g mięsa mielonego z wieprzowej karkówki
    • 4 jajka
    • 7 łyżek ryżu
    • 7 łyżek kaszy jaglanej lekko zmielonej
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 1 łyżka płaska soli, pieprz
    • olej do smażenia
    Zalewa
    • 1,5 litra wody
    • 3 kostki bulionu warzywnego
    • 100 g koncentratu pomidorowego
    • 3 łyżki keczupu
    • 1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Kotlety mięsne z kapustą a'la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kapustę pokoić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
    • Wymieszać mięso mielone z kapustą, jajkami, surowym ryżem, kaszą jaglaną i startą marchewką.
    • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju i dodać do masy mięsnej.
    • Doprawić solą i pieprzem.
    • Formować kotlety i obsmażać na oleju.
    • Ułożyć je w szerokim garnku i zalać wymieszanymi i zagotowanymi składnikami zalewy.
    • Gotować 45 minut na wolnym ogniu.

Porady

Kotlety po ugotowaniu mają jeszcze odpocząć ok. 1 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować