Mezze maniche rigate z kulkami mięsnymi w sosie neapolitańskim

2 (1 ocen)

  • 40 min

Oczywiście sos neapolitański z pulpecikami nie jest żadną nowością, jednak kwestia dodatków i to z jakim makaronem go podamy robi różnicę. Tym razem kupiłam włoski makaron z pszenicy durum Mezze maniche rigate w kształcie krótkich rurek jakby grubych obrączek

  • 40 min

Składniki:

  • Na sos :
    2 puszki pomidorów bez skórki
    2 ząbki czosnku
    Szalotka
    Oliwa
    sól, oregano

    na pulpety:
    400 g mielonego mięsa wołowego
    2 jajka
    Szalotka
    Sól, pieprz, oregano
    opcjonalnie ulubione przyprawy ( tymianek, bazylia, płatki chili, czosnek, słodka papryka, )

    makaron
    parmezan
    listki swieżej bazylii
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mezze maniche rigate z kulkami mięsnymi w sosie neapolitańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od sosu. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać drobno pokrojoną szalotkę z czosnkiem i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Dodać pomidory posolić i popieprzyć do smaku, dodać oregano. Całość zmiksować blenderem, żeby sos był gładki i dusić na wolnym ogniu.
    W tym czasie wstawić wodę na makaron dobrze posoloną. Następnie mięso włożyć do miski dodać jajka, posiekaną drobniutko szalotkę, czosnek i przyprawić wg uznania solą, pieprzem, ziołami. Dokładnie wymieszać i formować malutkie kuleczki. Włożyć je do pyrkającego się sosu i dusić przez ok 15-20 minut. Jeżeli robimy duże kulki to czas ich gotowanie się wydłuży. W razie gdyby sos bardzo zgęstniał można podlać odrobiną wody. Całość połączyć z ugotowanym makaronem all dente, ja bardzo obficie posypuję parmezanem, świeżą bazylią
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować