Matiasy w oleju z cebulą sparzoną

4 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Śledzie matiasy są bardzo smaczne nie tylko jako zakąska do wódki ale na wszelkie inne okazje, sparzona cebula jest lekka i nie ma goryczy.........SMACZNEGO!!!

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śledzie matiasy 1 kg,
    cebula 3-4 sztuki średnie,
    pieprz mielony - ile potrzeba,
    olej rzepakowy 400-500 ml
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Matiasy w oleju z cebulą sparzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Matiasy w oleju z cebulą sparzoną 1. Dobrej jakości śledzie matiasy pokroić na 2-3 cm kawałki do miski, zalać zimną wodą i po 10 minutach powtórzyć z 3 x, potem wylać na durszlak aby dobrze obciekły z wody.

    Cebule drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą na 5 minut, wodę z cebul.ą wylać na sitko i przelać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody.
  • Matiasy w oleju z cebulą sparzoną 2. Do pojemnika (u mnie kamienny garnek) wkładać partiami: trochę śledzi, cebuli, pieprzu mielonego i tak do wyczerpania składników.

    Wlać olej rzepakowy do zakrycia śledzi i łyżką przycisnąć śledzie, nakryć talerzykiem i schować do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować