Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Śledzie matiasy dobrej jakości są naszym ulubionym daniem tzw. "piątkowym", z ziemniakami gotowanymi w mundurkach idealnie smakują........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śledzie matiasy 8 sztuk,
    mleko 1/2 litra do moczenia,
    jabłka 2 sztuki średnie,
    cebula 2 sztuki większe,
    cukier 3-4 łyżki,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    estragon 1 łyżeczka,
    jogurt naturalny 2 opakowania (380 gram jeden),
    ocet jabłkowy 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie 1. Śledzie matiasy dobrej jakości tzn., świeże, grube, jasne pociąć na 3 cm kawałki, wsypać do miski, zalać zimną wodą na 10 minut, wodę wylać i wlać mleko (można dolać trochę wody), moczyć z 45 minut, mleko wylać na koniec.
  • Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie 2. Jabłka umyć i ze skórką pokroić w kostkę, cebule obrać i pokroić w kostkę, wsypać do miski, posypać cukrem, pieprzem mielonym, estragonem, zostawić w lodówce.
  • Matiasy z jabłkiem, cebulą w jogurcie 3. Wymoczone matiasy wsypać do jabłek z cebulą, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać jogurt, wymieszać, schować do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować