Przepis przywieziony z Irlandii. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a smakują tak delikatnie i po prostu chce się krzyczeć "Niebo w gębie!".
Składniki:
150 g masła (nie margaryna! Na tym właśnie polega wyjątkowość tych ciasteczek.Mają naprawdę maślany smak)
100 g cukru
szczypta soli
250 g mąki pszennej
Irlandzkie ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło (wcześniej wyjęte z lodówki), cukier, sól i mąkę zagnieść na gładką masę. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta ,nakłuć równomiernie widelcem, piec w gorącym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Po 15 min przykryć folią aluminiową tak, aby wierzch ciasta się nie zrumienił. Po wyjęciu z pieca pokroić w paseczki, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Komentarze