Irlandzkie ciasteczka maślane

4.48 (173 ocen)

Przepis przywieziony z Irlandii. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a smakują tak delikatnie i po prostu chce się krzyczeć "Niebo w gębie!".

Składniki:

  • 150 g masła (nie margaryna! Na tym właśnie polega wyjątkowość tych ciasteczek.Mają naprawdę maślany smak)
    100 g cukru
    szczypta soli
    250 g mąki pszennej

Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Irlandzkie ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło (wcześniej wyjęte z lodówki), cukier, sól i mąkę zagnieść na gładką masę. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta ,nakłuć równomiernie widelcem, piec w gorącym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Po 15 min przykryć folią aluminiową tak, aby wierzch ciasta się nie zrumienił. Po wyjęciu z pieca pokroić w paseczki, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować