Marynowana papryka

  • wyświetlono: 1768 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Papryka bogata w witaminę C, może być wykorzystana do różnych sałatek lub jako dodatek do mięs. Dodatek oleju sprawi, że będzie bardziej łagodna.

Składniki

2 kg papryki
4-5 marchewek
główka czosnku
natka selera
olej na wierzch słoika
Zalewa:
1 l wody
¾ szklanki octu
20 dag cukru
1 łyżka soli
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowana papryka

  • 1. Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wlać ocet, zagotować i odstawić.
    Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w krążki. Liście selera pokroić. Czosnek obrać i pokroić.
  • 2. Na dno wyparzonych słoików włożyć trochę marchewki, czosnku, szczyptę selera i ułożyć paprykę. Zalać zalewą, na wierzch wlać łyżkę oleju. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Studzić postawione do góry dnem

Porady

Bardzo dobra do przetworów jest papryka pomidorowa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylapapryka marynowana

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ivc2hh

Dodane przez: Sliczna6

Papryka marynowana

Jest przepyszna.słodka i kwaśna...

Marynowane pieczarki z papryką

Dodane przez: mojapasjasmaku

Marynowane pieczarki z papryką

Lubicie marynowane warzywa ? Ja...

Papryka marynowana

Dodane przez: smak i uczucie

Papryka marynowana

Świetna przystawka, zakąska czy...

papryka konserwowa

Dodane przez: Magda_Z

Marynowana papryka

Idealna do obiadu, lub jako przystawka...

image-1gjacne

Dodane przez: kucharkaedi

Papryka marynowana

Pyszna papryka o szerokim zastosowaniu

image-1mbnjj5

Dodane przez: dubielek11

Marynowana papryka

Do obiadu i na kanapkę, na leczo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE