2 kg papryki
4-5 marchewek
główka czosnku
natka selera
olej na wierzch słoika
Zalewa:
1 l wody
¾ szklanki octu
20 dag cukru
1 łyżka soli
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania przepisu:
Marynowana papryka
1.
Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wlać ocet, zagotować i odstawić.
Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w krążki. Liście selera pokroić. Czosnek obrać i pokroić.
2.
Na dno wyparzonych słoików włożyć trochę marchewki, czosnku, szczyptę selera i ułożyć paprykę. Zalać zalewą, na wierzch wlać łyżkę oleju. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Studzić postawione do góry dnem
Porady
Bardzo dobra do przetworów jest papryka pomidorowa.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze