MARCHEWKOWE UDKA

4.5 (169 ocen)

Roladki z udek w tym wydaniu mają wyjątkowy smak.Dodatek marchwi sprawia,iż danie to może być podawane na wszystkie okazje i na pewno zachwycą najbardziej wybredne osoby.

Składniki:


  • 5 udek z kurczaka
    5 szt. marchwi
    2 ogórki małosolne
    5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    1 łyżka keczupu pikantnego
    1 łyżeczka majonezu
    4 łyżki słodkiej śmietany
    1 łyżka posiekanych listków bazylii i natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki do marchewki
    sól,pieprz,ostra papryka mielona,przyprawa uniwersalna,
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marchewkowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkowe udka 1. Udka umyć,osuszyć,zdjąć skórę,naciąć od wewnętrznej strony mięso i wyjąć kości,w złączeniu przeciąć na dwie części.Każdą połowę udka posypać solą,pieprzem i posmarować marynatą sporządzoną z musztardy,keczupu,majonezu i posiekaną 1 łyżką zieleniny
  • Marchewkowe udka 2. .Marchew 1 szt,ząbki czosnku,ogórki pokroić w słupki.Na każdym posmarowanym marynatą udku ułożyć z brzegu po 2 słupki marchwi,w środek słupek ogórka i między marchwią i ogórkiem z każdej strony poukładać czosnek,zwinąć roladkę,obwiązać nicią bawełnianą,posypać solą,pieprzem,wstawić na 30 min do lodówki.
  • 3. Wyjęte kości i skórki zagotować w wodzie,wodę zlać,kości i skórki umyć i włożyć do czystej wody,przyprawić solą,przyprawa uniwersalna,dodać 2 marchwie i ugotować wywar rosołowy.Pozostałą marchew pokroić w słupki a czosnek w plasterki.
  • Marchewkowe udka 4. Na patelni rozgrzać olej obsmażyć z dwóch stron roladki podlewając wywarem rosołowym.Dodać słupki marchwi,plastry czosnku,chwilę smażyć podlewając wywarem rosołowym i dusić do miękkości.Roladki,marchew,czosnek wyjąć,z roladek usunąć nici.
  • Marchewkowe udka 5. Marchew z pieczenia i wywaru rosołowego oraz czosnek pokroić w kostkę dodać 2 łyżki śmietany ,1 łyżkę natki pietruszki i bazylii ,wymieszać.
  • Marchewkowe udka 6. Sos przelać przez sito,zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody,zagotować,przyprawić ewentualnie do smaku,wlać pozostałą śmietanę.
    Na półmisku w środku ułożyć marchewkę,obłożyć roladkami,ozdobić.Podawać z ziemniakami z wody polanymi sosem i posypanymi natką pietruszki.Takie roladki doskonałe też będą do zimnego bufetu lub jako dodatek na zimno do pieczywa.

Porady

Roladki można przygotować do zamarynowania dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować