Marchewkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do misy miksera a żółtka do kubka.
2.Wsyp do miski startą marchewkę, dodaj cukier, cynamon, sodę, skórkę pomarańczową, orzechy, olej i żółtka. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Wsyp przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
3.Do białek wsyp szczyptę soli. Ubij je mikserem na sztywną pianę. Przełóż ją do miski z marchewkową masą.
4.Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (lub kaszą manną) Nagrzej piekarnik do 180 stopni Włóż do niego blaszkę na około 45 minut. Kiedy ciasto wystygnie pokrój je na trójkąty.
Porady
Ciasto marchewkowe pysznie smakuje z polewą czekoladową oraz posiekaną pietruszką!!!
Komentarze