Marchewkowe Ciasto

4.5 (4 ocen)

Czyli marchewki z pomarańczową skórką

Składniki:

  • * 2 kubki drobno utartej marchewki,
    * 2 kubki pszennej mąki,
    * 1,5 kubka cukru,
    * 1 łyżkę sody,
    * 1 kubek oleju,
    * 5 jajek,
    * pół łyżeczki cynamonu,
    * 1 łyżkę pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej,
    * 1 łyżkę posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych)
    * szczyptę soli,
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Marchewkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do misy miksera a żółtka do kubka.
  • 2. Wsyp do miski startą marchewkę, dodaj cukier, cynamon, sodę, skórkę pomarańczową, orzechy, olej i żółtka. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Wsyp przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
  • 3. Do białek wsyp szczyptę soli. Ubij je mikserem na sztywną pianę. Przełóż ją do miski z marchewkową masą.
  • 4. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (lub kaszą manną) Nagrzej piekarnik do 180 stopni Włóż do niego blaszkę na około 45 minut. Kiedy ciasto wystygnie pokrój je na trójkąty.

Porady

Ciasto marchewkowe pysznie smakuje z polewą czekoladową oraz posiekaną pietruszką!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować