Manna w panierce

0 (0 ocen)

  • 20 min

Doskonale smakuje ze szklanką mleka

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 litr mleka pełnego,
    • ¾ szklanki kaszy manna (grysik),
    • 2 jajka,
    • Bułka tarta,
    • Olej do smażenia,
    • Konfitura,
    • 0,5 szklanki śmietana kwaśnej (wiejska) lub śmietanki 30%,
    • Cukier do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Manna w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Manna w panierce 1. Mleko gotujemy, zasypujemy kaszą i cały czas mieszając gotujemy aż stanie się gęsta. Tak ugotowaną kaszę przekładamy go kubków (np. 0,5 litrowych) i studzimy, aby nabrała ona odpowiedniego kształtu. Zimną wyjmujemy. Uzyskane walce tniemy na plastry około 1,5 cm. Panierujemy je w jajku i bułce i smażymy z obu stron.

    Tak przygotowaną kaszę podajemy z bitą śmietaną i konfiturą.

    Ja ubiłam 0,5 szklanki śmietany wiejskiej z cukrem. Dodatkowo zabarwiłam ją sokiem z mali.
  • Manna w panierce 2. Danie to można wykorzystać jako sposób na jedzonko dla niejadka, robiąc z placuszka buźkę. (oczy i buzia z konfitury, rumieńce z ubitej śmietany z sokiem).
  • manna w panierce 3. Smacznego!

Porady

Danie to można przygotować również z kaszy kukurydzianej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować