Manna w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko gotujemy, zasypujemy kaszą i cały czas mieszając gotujemy aż stanie się gęsta. Tak ugotowaną kaszę przekładamy go kubków (np. 0,5 litrowych) i studzimy, aby nabrała ona odpowiedniego kształtu. Zimną wyjmujemy. Uzyskane walce tniemy na plastry około 1,5 cm. Panierujemy je w jajku i bułce i smażymy z obu stron.
Tak przygotowaną kaszę podajemy z bitą śmietaną i konfiturą.
Ja ubiłam 0,5 szklanki śmietany wiejskiej z cukrem. Dodatkowo zabarwiłam ją sokiem z mali.
2.Danie to można wykorzystać jako sposób na jedzonko dla niejadka, robiąc z placuszka buźkę. (oczy i buzia z konfitury, rumieńce z ubitej śmietany z sokiem).
3.Smacznego!
Porady
Danie to można przygotować również z kaszy kukurydzianej.
Komentarze