Porcje deseru, których nie będą jadły dzieci warto przed podaniem skropić łyżką advocatu lub likieru (czekoladowy, owocowy).
Mandarynkowa masa jest delikatna i orzeźwiająca. Deserek jest szybki w przygotowaniu i smaczny!
40 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 3 porcje:
• 1 mały jogurt naturalny,
• 1 puszka mandarynek w zalewie,
• Cukier do smaku (1-2 łyżeczki)
• 3 łyżeczki żelatyny,
• ¼ szklanki wody,
• Bita śmietana do dekoracji,
• czekolada do dekoracji,
• Listki mięty do dekoracji
Mandarynkowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
Mandarynki wraz z zalewą przekładamy do garnuszka. Kilka odstawiamy do dekoracji.
Umieszczone w garnku mandarynki miksujemy.
2.Do zmiksowanych dodajemy jogurt naturalny i ponownie miksujemy. Na koniec całość słodzimy do smaku (ale nie koniecznie). Do gotowej masy wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu deser przelewamy do przygotowanych pucharków i odstawiamy do zastygnięcia.
Gdy masa zastygnie wierzch dekorujemy bitą śmietaną, odłożonymi mandarynkami oraz startą czekoladą.
Komentarze