Makownik babci marysi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE - Mak zalewamy wrzącą wodą do napęcznienia. Dobrze napęczniały mak osączamy na sicie i mielemy trzy razy w maszynce do mięsa lub ucieramy w makutrze. Do zmielonego maku dodajemy cukier, olejek migdałowy, masło oraz pianę z trzech białek, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy rozczyn na ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
2.CIASTO - Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do przesianej, ogrzanej mąki, wkładamy wyrośnięty rozczyn, dolewamy mleka i zagniatamy ciasto. Gdy składniki połączą się dodajemy stopione masło, dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy każdą część ciasta w kształcie prostokąta. Każdy placek smarujemy czwartą częścią maku, zwijamy w ciasny wałek.
3.Makownik układamy na wysmarowanych blachach, gdy podrosną - smarujemy jajkiem i pieczemy 40 - 45 min - 180 ° C. Po upieczeniu placki wykładamy z blachy i studzimy.
Komentarze