MAKOWNIK Babci Marysi.

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym znakomite na święta (np Boże Narodzenie). Może dłużej poleżeć, bo tak szybko nie wysycha.

Składniki:

  • ROZCZYN
    60 g drożdży,
    10 g cukru,
    1 łyżka mleka

    CIASTO
    1000 g mąki,
    300 g cukru,
    3 jaja,
    mleko,
    150 g tłuszczu

    NADZIENIE
    600 g maku,
    350 g cukru,
    olejek migdałowy,
    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makownik babci marysi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NADZIENIE - Mak zalewamy wrzącą wodą do napęcznienia. Dobrze napęczniały mak osączamy na sicie i mielemy trzy razy w maszynce do mięsa lub ucieramy w makutrze. Do zmielonego maku dodajemy cukier, olejek migdałowy, masło oraz pianę z trzech białek, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy rozczyn na ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. CIASTO - Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do przesianej, ogrzanej mąki, wkładamy wyrośnięty rozczyn, dolewamy mleka i zagniatamy ciasto. Gdy składniki połączą się dodajemy stopione masło, dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy każdą część ciasta w kształcie prostokąta. Każdy placek smarujemy czwartą częścią maku, zwijamy w ciasny wałek.
  • 3. Makownik układamy na wysmarowanych blachach, gdy podrosną - smarujemy jajkiem i pieczemy 40 - 45 min - 180 ° C. Po upieczeniu placki wykładamy z blachy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować