Makaronowe frytki na słodko

0 (0 ocen)

Takie frytki możemy także wykonać w wersji na ostro. Zamiast cynamonowej posypki całość oprószamy papryką, solą i pieprzem. Do serka natomiast dodajemy wówczas ketchup, czosnek itp.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 200 g makaronu rurki,
    • 1 jajko,
    • 150 g serka mascarpone
    Składniki robocze:
    • Olej do smażenia,
    • ¾ łyżeczki cynamonu,
    • 2 łyżki cukru kryształu,
    • Łyżka mleka
    • Cukier puder do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Frytki Przekąski

Makaronowe frytki na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron 1. Odważamy makaron
  • ugotowany makaron 2. Przygotowany gotujemy al dente. Gotowy odcedzamy i przelewamy wodą. Odstawiamy by dokładnie obciekną.
  • smażenie makaronu 3. Na rozgrzanym oleju porcjami smażymy ugotowany makaron. Gdy zaczyna się rumienić wyjmujemy go i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Makaron nie powinien bardzo się zrumienić. Wówczas może stać się za twardy.
  • cynamonowa posypka 4. Między czasie cynamon łączymy z łyżką cukru. Takim cynamonowym cukrem oprószamy frytki.
    Całość podajemy z sosem serowo-jajecznym
  • ubite jajko 5. SOS:
    Jajko wybijamy do garnuszka. Dodajemy do niego łyżkę cukru i ubijamy tak by powstał kogel-mogel. Można ubijać na parze!
  • przygotowanie serka 6. Serek wykładamy do garnuszka. Dodajemy do niego mleko oraz kogel-mogel. Ubijamy, aż składniki się połączą. Można całość dosłodzić jeszcze cukrem pudrem- w zależności czy lubimy słodkie.
    Sos przekładamy np. do sosjerki lub innego naczynka i podajemy do frytek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować