Takie frytki możemy także wykonać w wersji na ostro. Zamiast cynamonowej posypki całość oprószamy papryką, solą i pieprzem. Do serka natomiast dodajemy wówczas ketchup, czosnek itp.
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 200 g makaronu rurki,
• 1 jajko,
• 150 g serka mascarpone
Składniki robocze:
• Olej do smażenia,
• ¾ łyżeczki cynamonu,
• 2 łyżki cukru kryształu,
• Łyżka mleka
• Cukier puder do smaku,
Makaronowe frytki na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odważamy makaron
2.Przygotowany gotujemy al dente. Gotowy odcedzamy i przelewamy wodą. Odstawiamy by dokładnie obciekną.
3.Na rozgrzanym oleju porcjami smażymy ugotowany makaron. Gdy zaczyna się rumienić wyjmujemy go i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Makaron nie powinien bardzo się zrumienić. Wówczas może stać się za twardy.
4.Między czasie cynamon łączymy z łyżką cukru. Takim cynamonowym cukrem oprószamy frytki.
Całość podajemy z sosem serowo-jajecznym
5.SOS:
Jajko wybijamy do garnuszka. Dodajemy do niego łyżkę cukru i ubijamy tak by powstał kogel-mogel. Można ubijać na parze!
6.Serek wykładamy do garnuszka. Dodajemy do niego mleko oraz kogel-mogel. Ubijamy, aż składniki się połączą. Można całość dosłodzić jeszcze cukrem pudrem- w zależności czy lubimy słodkie.
Sos przekładamy np. do sosjerki lub innego naczynka i podajemy do frytek.
Komentarze